Les més visitades

11.15.2012

‘La Vanguardia' censura un bloc associat per tractar la vaga de fam a Telefónica

Castellano
La periodista catalana Lali Sandiumenge ha decidit retirar de La Vanguardia el blog d'activisme digital que hi tenia associat, Guerreros del teclado. La decisió l'ha presa després que la direcció del mitjà retirés un post en què explicava la situació de nou treballadors de la companyia Telefónica que es troben en vaga de fam a Barcelona i l'ús que fan de la xarxa per projectar les seves demandes. Els treballadors protesten perquè sigui readmès un company acomiadat.
La Vanguardia
Imatge del bloc després de ser retirat el post.
Sandiumenge, que va ser corresponsal a El Caire pel diari Avui, va iniciar el blog a La Vanguardia l’1 de març del 2011, amb l’objectiu d’abordar l’ús d’Internet que fan els ciberactivistes arreu del món. El divendres 9 de novembre, la periodista va decidir fer una entrevista al grup de treballadors en vaga de fam, especialment per explicar com fan servir Internet en la seva lluita davant el “setge mediàtic” que denuncien. Al dia següent a la seva publicació la direcció del diari va decidir, segons explica Sandiumenge, retirar l’entrada:
La dirección de La Vanguardia decidió censurar la entrada el lunes y la eliminó. Me llamaron para notificármelo, con franqueza. No me pidieron que dejara el blog, pero la decisión que han tomado entra en conflicto directo con lo que creo y por lo que soy periodista, así que he decidido dejar de colaborar con su portal. Es una cuestión de principios. Activo, pues, este blog personal, cuelgo de nuevo con su fecha real la crónica que escribí sobre la huelga, que entra ya en su décimo día, y espero que muchas más. Seguimos.
Tot i que el diari va informar-la de la retirada del post i no la comminava a tancar-lo, la periodista ha decidit deixar el portal i anar per lliure reobrint-lo a la plataforma WordPress. En el nou blog és possible llegir l’entrada censurada per La Vanguardia, en la qual Sandiumenge explica com els treballadors de Telefónica han articulat la seva lluita a través de la xarxa:
“La red es suya y estamos luchando en su propio terreno”, explica Isabel, una de las trabajadoras de la compañía, miembro del sindicato Co.bas que, junto a En Construcció y la plataforma Sí, soy rentable, abierta por los trabajadores, coordinan el frente de batalla abierto en el ciberespacio. Teléfonica es, con casi 5,5 millones de líneas de un total de 11.164.966 (datos del 2011), el principal operador en España de banda ancha fija, aunque su cuota de mercado ya no es mayoritaria como antaño.
El ajetreo online –articulado sobre todo a través de @HHTelefonica y @sisoyrentable, una cuenta para retransmitir en streamig y el blog Vaga de fam a Telefónica- va parejo al que se vive sobre el terreno.
Al seu post, Sandiumenge hi continúa explicant totes les ciberaccions que van permetre els activistes donar visibilitat a les seves reivindicacions, que impliquen a una de les companyies més poderoses de l'Estat espanyol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada