Les més visitades

2.06.2013

La fiscalia de Barcelona investiga l'Administració i Telefónica sobre l'adjudicació de contractes públics

L'Oficina Antifrau va detectar irregularitats molt greus en operacions entre una filial de l'operadora i el CTTI, la Diputació i el Consorci Sanitari de Terrassa

JESÚS G. ALBALAT / Barcelona
La Fiscalia de Barcelona ha obert una investigació per aclarir si s'han produït irregularitats en l'adjudicació de contractes públics a una filial de Telefónica. En concret, la investigació s'inicia arran de l'informe de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), remès a la fiscalia el novembre passat, en què s'advertia d'indicis de diversos delictes en operacions entre organismes públics com el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), la Diputació de Barcelona i el Consorci Sanitari de Terrassa (CST), i Telefónica Soluciones de Informática y Telecomunicaciones. El decret d'incoació de diligències d'investigació data de l'1 de febrer. Dilluns passat es va remetre el cas a la policia perquè comenci les indagacions.
L'informe de l'OAC , en què es detallen irregularitats "molt greus" en la contractació pública, es va elaborar després d'una denúncia del 29 de juny. Es descriuen diversos delictes (incompatibilitats, tràfic d'influències, falsedat, malversació de fons públics i alteració de preus en concursos i subhastes, entre altres) que presumptament s'haurien realitzat del 2008 al 2012. Les principals proves aportades pel denunciant són correus electrònics, encara que també s'ha aportat alguna conversa gravada que, per ara, no es tindrà en compte.
De les cinc presumptes irregularitats denunciades, la Fiscalia de Barcelona ha decidit investigar tres casos concrets sobre adjudicacions realitzades per l'Administració catalana a Telefónica. El primer d'ells fa referència a un concurs del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació, un organisme dependent de la Generalitat, al qual es va presentar l'operadora de telefonia 2009, en què suposadament la companyia va modificar l'oferta després de l'obertura de pliques. L'oferta per un preu superior al que prèviament s'havia acordat. La segona operació es remunta al 2012, en què l'operadora suposadament va reiniciar informació privilegiada d'un concurs públic de la Diputació (al qual, finalment, no es va presentar). I la tercera línia d'investigació se centra en la presumpta "connivència" en les actuacions preparatòries de la licitació de serveis de telecomunicacions i tecnologies de la informació del Consorci Sanitari de Terrassa, contracte que finalment va ser adjudicat a Telefónica el 2012.

http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/economia/fiscalia-barcelona-obre-una-investigacio-sobre-els-contractes-publics-amb-telefonica-2311893 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada