Les més visitades

11.10.2014

Judici contra la repressió sindical a les contractes de Telefònica

[En castellano]

Article publicat a La Directa el 4/11/2014
Foto: @fotomovimiento

 El judici de la demanda interposada per advocats del Col·lectiu Ronda a Cotronic per sancionar injustament tres delegats sindicals va tenir lloc a Barcelona el passat 30 d'octubre. El setembre de 2013, l'empresa subcontractada de Telefònica-Movistar va sancionar per falta molt greu a tres treballadors perquè els cotxes corporatius que conduïen portaven adhesius que denunciaven la política laboral de Telefònica-Movistar.

Als adhesius es podien llegir els lemes "Movistar ens mata" i "Movistar perjudica la salut"

Els adhesius formaven part dels materials de difusió d'una important mobilització laboral duta a terme per la plantilla de la multinacional contra acomiadaments per baixes mèdiques i que va rebre un ampli suport dels moviments socials. Durant la mobilització cinc treballadors de Telefònica-Movistar van realitzar una vaga de fam que van mantenir durant vint-i-tres dies. Als adhesius es podien llegir els lemes "Movistar ens mata" i "Movistar perjudica la salut", metàfores que feien al·lusió a les greus conseqüències socials i per a la salut dels acomiadaments per malaltia.

Malgrat que Cotronic admetia que els seus treballadors no eren responsables de col·locar els adhesius, els va acusar de tacar la imatge del seu "client", Telefònica-Movistar, i va justificar les sancions amb l'argument que els treballadors eren conscients que els adhesius eren als cotxes que conduïen. Els treballadors argumenten que l'empresa sabia perfectament que els adhesius eren als vehicles. Els cotxes havien passat auditories realitzades per Cotronic, havien estat aparcats en els garatges de l'empresa durant les nits i fins i tot durant els mesos de vacances d'alguns dels treballadors. Segons els treballadors, l'empresa era tan conscient com ells de la presència dels adhesius als vehicles i no els va treure.
D'altra banda, els cotxes dels tres sindicalistes sancionats no eren els únics que lluïen adhesius. Segons l'Ángel Torreglosa, tècnic de Telefònica-Movistar i delegat sindical de co.bas, durant la mobilització es van enganxar adhesius a desenes de cotxes de les empreses subcontractades, ja que en l'actualitat la gran majoria de vehicles d'instal·ladors i tècnics que treballen per a Telefònica són d'empreses subcontractades. Segons dades de l'empresa, a la província de Barcelona només hi ha uns 260 tècnics contractats directament per Telefònica, mentre que són més de dos mil els tècnics subcontractats. Torreglosa explica que durant les mobilitzacions els vehicles es converteixen en un mitjà per difondre els conflictes laborals en el si de la multinacional, que des de la privatització ha destruït prop de 50.000 llocs de treball directes i només genera ocupació precària subcontractant.

"Solidaritat" entre empresaris

Abans de començar la vista, la jutgessa va intentar que les parts arribessin a un acord, va proposar a l'empresa que canviés la “falta molt greu” per una “falta lleu”. Això implicaria substituir la sanció als treballadors de vint dies sense treball i sou per una amonestació. Mentre que l'empresa va acceptar la proposta, els treballadors la van rebutjar, argumentant que ells no havien comès cap infracció. Segons Javier Marco, un dels treballadors represaliats, la jutgessa va insistir molt perquè acceptessin l'acord. Tanmateix, diu Marco, nosaltres vam insistir que se'ns estava perseguint per la nostra activitat sindical i vam recordar a la jutgessa que les persones sancionades som membres del comitè d'empresa de Cotronic.

Segons la Cristina Pons, tècnica de Telefònica-Movistar i delegada sindical d'En Construcció, mentre que les vagues de solidaritat estan prohibides, en aquestes sancions s'evidencia una mena de "solidaritat" entre empresaris. Podria pensar-se que s'ha produït una repressió creuada. Treballadores d'una empresa són represaliades per les mobilitzacions que han comès treballadores d'una altra empresa. Ara cal esperar que diu la justícia davant d'aquesta "solidaritat entre empreses" que té com a objectiu reprimir la mobilització laboral, afegeix la treballadora.


1 comentari:

 1. tory burch outlet, http://www.toryburchoutletonline.in.net/
  hermes outlet, http://www.hermesoutletstore.us.com/
  coach handbags, http://www.coachhandbagsoutletonline.us.com/
  air max 2015, http://www.airmax2015.in.net/
  canada goose outlet, http://www.canadagooseoutlet.com.co/
  coach outlet, http://www.coachoutletstoreonline.in.net/
  the north face jackets, http://www.thenorthfacejacket.us.com/
  michael kors factory outlet, http://www.michaelkorsfactoryoutlets.in.net/
  chanel handbags, http://www.chanelhandbags-outlet.us.com/
  nike air force 1, http://www.airforce1.us.com/
  cheap wedding dresses, http://www.cheap-weddingdresses.net/
  oakley sunglasses, http://www.oakleysunglasseswholesale.in.net/
  karen millen dresses, http://www.karenmillendressesoutlets.co.uk/
  mcm outlet, http://www.mcm.in.net/
  tiffany and co jewelry, http://www.tiffanyandco.in.net/
  prada handbags, http://www.pradahandbagsoutlet.co.uk/
  abercrombie and fitch, http://www.abercrombie-fitch.us.com/
  cheap nike shoes, http://www.cheap-nikeshoes.cc/
  swarovski crystal, http://www.swarovskicrystals.co.uk/
  cheap oakley sunglasses, http://www.cheapoakleysunglassess.us.com/
  longchamp outlet, http://www.longchampoutlet.name/
  louis vuitton, http://www.borselouisvuittonoutlet.it/
  nike mercurial, http://www.nikemercurial.org/
  coach outlet store, http://www.coach-outlet-store.us.com/
  the north face outlet, http://www.northface-outlet.cc/
  cai20151015

  ResponElimina